EXPOSITIE
KUNSTENAAR IN OORLOGSTIJD

Let op! deze expositie is niet meer te zien tijdens KerstFair Huis Doorn

Ernest-Howard-Shepard-Winnie-de-Poeh

Unieke tentoonstelling over E.H. Shepard, tekenaar van Winnie-the-Pooh

Van 11 augustus tot en met 10 december 2017

De tentoonstelling “Kunstenaar in oorlogstijd” vertelt de geschiedenis achter de beroemde beer Winnie-the-Pooh en de Britse kunstenaar en oorlogsveteraan Ernest Howard Shepard. Tussen 1915 en 1918 dient Shepard bij de Britse artillerie. Hij neemt deel aan beruchte veldslagen in België, Frankrijk en Italië. Met potlood en papier brengt hij op treffende en vaak humoristische wijze het leven aan het front in beeld.

Faster

‘Faster? No, I ain’t going no faster, young ‘igh velocity. I ain’t got but two speeds, slow and stop’. Reproduced with the permission of Punch Ltd., punch.co.uk

Na de Eerste Wereldoorlog illustreert Shepard de boeken en gedichten van Alan Alexander Milne, onder andere over Winnie-the-Pooh. In Museum Huis Doorn worden de tekeningen van Shepard voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk tentoongesteld. Er zijn zowel tekeningen uit de Eerste Wereldoorlog te zien als illustraties voor de boeken over Winnie-the-Pooh.

No. 2 Gun in Action

No.2 Gun in Action, september 1917
©E.H. Shepard and Imperial War Museums, reproduced with permission of The Shepard Trust & Curtis Brown Group Ltd.

In de bijzondere tentoonstelling wordt ook stilgestaan bij de rol van oorlogsmascottes en Winnipeg, de naam van de echte beer uit de Eerste Wereldoorlog en inspiratiebron voor Milne en Shepard. De zeven maanden oude Winnipeg komt in 1914 als mascotte van het Royal Canadian Army Veterinary Corps in 1914 in Engeland aan. Als zijn Canadese regiment enkele maanden later vanuit Engeland naar het Westelijk front vertrekt blijft Winnipeg in Londen achter. In  de Londense dierentuin wordt de knuffelbare en speelse beer één van grote attracties, ook voor Christopher Robin, zoon van Milne.

Now we are six

Preliminary sketch for ‘Now We Are Six’, featuring Piglet, Christopher Robin and Pooh
©E.H.Shepard, reproduced with permission of The Shepard Trust & Curtis Brown Group Ltd.

In de Vestibule en Maarschalkskamer worden negentig originele tekeningen van Ernest Howard Shepard tentoongesteld. In het paviljoen is aandacht voor de plaatsen waar Shepard tussen 1915 en 1919 is gelegerd en voor zijn rol als illustrator na de Eerste Wereldoorlog.

Brand
Brand
Brand
Brand
Brand
Brand

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

©2016 Estate Events